MFSF JÁNOŠÍKŮV DUKÁT
- MFSF Jánošíkov dukát
- Historie festivalu
- ZÁŠTITA NAD XXV. MFSF JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2024
- PLAGÁT 2024
- DOPROVODNÉ PROGRAMY 2024
- SOBOTA
- NEDEĽA
- Program XXV. ročníku MFSF Jánošíkov dukát 2024
- POZVANÉ SÚBORY 2024
- MÚTENIE MÁSLA
- Stretnutie Jánošíkovcov
- Ľudoví remeselníci
- Tanečná dieľňa
- Fotogalerie
- Sponzoři a partneři
- Mediálni partneri a tiskové zprávy
- Kniha návštěv
- KONTAKTY
- Mapa stránek
Neděle 8. června 2025
Muškát moravský [ Víno ]
Oblibu si získal ještě pod pracovním názvem MOPR 23-33.
Pochází ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích /autor ing. V.Křivánek/ a vznikl křížením Muškátu Ottonelu a Prachttraube.
Je to muškátová elita zrající s kultivarem Müller-Thurgau, proti němuž má přednost v tom, že její hrozny tak nehnijí. Sklizně jsou pravidelné a dobré, vzdornost proti zimním mrazům je dobrá, muškátové aroma intenzivní. Této odrůdě se dobře daří v těžších půdách. Trpí suchem a rychle ztrácí kyseliny, proto dává nejlepší vína v chladnějších oblastech, kde se kyseliny neztrácejí. Rychle se rozšířil po celé Moravě i v Čechách.
Vína jsou lahodná, aromatická s výraznou muškátovou vůní. Má světle žlutou barvu.
Lehčí typ vína. Užívá se hlavně do známkových vín.
Gastronomické využití:
Hodí se k mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suchý MOPR můžeme podávat k jemné paštice.
Pochází ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích /autor ing. V.Křivánek/ a vznikl křížením Muškátu Ottonelu a Prachttraube.
Je to muškátová elita zrající s kultivarem Müller-Thurgau, proti němuž má přednost v tom, že její hrozny tak nehnijí. Sklizně jsou pravidelné a dobré, vzdornost proti zimním mrazům je dobrá, muškátové aroma intenzivní. Této odrůdě se dobře daří v těžších půdách. Trpí suchem a rychle ztrácí kyseliny, proto dává nejlepší vína v chladnějších oblastech, kde se kyseliny neztrácejí. Rychle se rozšířil po celé Moravě i v Čechách.
Vína jsou lahodná, aromatická s výraznou muškátovou vůní. Má světle žlutou barvu.
Lehčí typ vína. Užívá se hlavně do známkových vín.
Gastronomické využití:
Hodí se k mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suchý MOPR můžeme podávat k jemné paštice.
UMÍSTĚNÍ
- Území obce: Polešovice
- Správní obvod 2: Uherské Hradiště
- Správní obvod 3: Uherské Hradiště
- Území NUTS 4: Okres Uherské Hradiště
- Území NUTS 3: Zlínský kraj
- Území NUTS 2: Střední Morava
- Turistická oblast: 35 Slovácko
- Turistický region: Jižní Morava
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz
Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 14:25 hodin