MFSF JÁNOŠÍKŮV DUKÁT
- MFSF Jánošíkov dukát
- Historie festivalu
- ZÁŠTITA NAD XXV. MFSF JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2024
- PLAGÁT 2024
- DOPROVODNÉ PROGRAMY 2024
- SOBOTA
- NEDEĽA
- Program XXV. ročníku MFSF Jánošíkov dukát 2024
- POZVANÉ SÚBORY 2024
- MÚTENIE MÁSLA
- Stretnutie Jánošíkovcov
- Ľudoví remeselníci
- Tanečná dieľňa
- Fotogalerie
- Sponzoři a partneři
- Mediálni partneri a tiskové zprávy
- Kniha návštěv
- KONTAKTY
- Mapa stránek
Pondělí 9. června 2025
Bilý perník
Bílý perník ® je světový unikát, který se prodával poprvé o Bílé sobotě v roce 2009 v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou u Pardubic. Je tedy spojen hlavně s Velikonocemi.
Jedná se o kombinaci dvou tradičních perníkářských postupů. Základní tvar perníku se vyrobí z dřevěné formy a potom se perník ještě navíc zdobí bílou cukrovou polevou. Na Bílý perník je zapotřebí speciálních dřevěných forem, kde je ponechán prostor na závěrečné zdobení. Formy na Bílý perník vyřezává Aleš Vostřez, ten také základní tvary Bílého perníku peče, a cukrovou polevou je potom zdobí perníkářka Dana Holmanová. Pod jejíma šikovnýma rukama dostává Bílý perník svoji krásnou podobu.
Bílý perník slavil velké úspěchy ve slovinské Radovljici při prvním summitu evropských muzeí perníku, neboť ve 21. století kombinuje tradiční metodu vytlačování do forem, rozšířenou po celé Evropě do konce 19. století, se zdobením cukrovou polevou, jež je produktem 20.století a v němž lze již sledovat národní specifika.
Jedná se o kombinaci dvou tradičních perníkářských postupů. Základní tvar perníku se vyrobí z dřevěné formy a potom se perník ještě navíc zdobí bílou cukrovou polevou. Na Bílý perník je zapotřebí speciálních dřevěných forem, kde je ponechán prostor na závěrečné zdobení. Formy na Bílý perník vyřezává Aleš Vostřez, ten také základní tvary Bílého perníku peče, a cukrovou polevou je potom zdobí perníkářka Dana Holmanová. Pod jejíma šikovnýma rukama dostává Bílý perník svoji krásnou podobu.
Bílý perník slavil velké úspěchy ve slovinské Radovljici při prvním summitu evropských muzeí perníku, neboť ve 21. století kombinuje tradiční metodu vytlačování do forem, rozšířenou po celé Evropě do konce 19. století, se zdobením cukrovou polevou, jež je produktem 20.století a v němž lze již sledovat národní specifika.
DALŠÍ INFORMACE: Muzeum perníku®